perjantai 14. tammikuuta 2011

Miksi kokkaan

Kaikkihan me jotain sapuskaa laitetaan. Niin piti käydä minullekin. Minusta piti tulla perheenisä joka paistaa HK:n sinistä ja keittää makaronia. Kaikki meni jo syntymässä pieleen. Olen kolmen pojan veljessarjasta vanhin ja vanhemmat tekivät lapsuudessani kolmivuorotyötä Yhtyneillä paperitehtailla, joka nykyään tunnetaan UPM:nä. Vanhan patruunahengen mukaisesti firma järjesti kesällä pojille kokkikoulun. Ja eikun sinne. Oltiin vähemmän pahan teossa ja opittiin jotakin hyödyllistä, jotta vanhemmat voivat rauhassa tehdä kartonkia.

Siitä se lähti. Aina kun piti äidin töissä ollessa jonkun tehdä ruokaa, se olin minä. Myöhemmin seurusteluvaiheessa otti joskus luonnon päälle seurata, kun tyttöystävät yrittivät väkertää jotakin ruokaa. No, sitten tuli se suuri rakkaus, jonka kanssa on taivalta taitettu yli 20 vuotta. Ja ruuan laitto unohtui aika lahjakkaasti. Mutta kolme vuotta sitten tilanne muuttui. Vaimo sairastui ja minusta tuli kerralla käytännössä kahden murrosikäisen yksinhuoltaja ja omaishoitaja. Pätkätyöläinen olin jo ollutkin. Vei noin 4 kuukautta kun tympäännyin totaalisesti makaroni-peruna-jauheliha-makkara-kokkaukseen. Päätin yrittää vähän enemmän. Tästä räpistelyn ilosta aion kirjoitella aina sitä mukaa, kuin aikaa riittää. Kuitenkin vähintään kerran viikossa.

Tänään oli helppo päivä. Valmistin Jauhelihapannarin tai pannaripizzan. Ihan miten vaan.

4 - 8 annosta. Vähän sen mukaan miten iso nälkä syöjillä on.

POHJA:

1 litra maitoa
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1/5 dl pähkinärouhetta (saa kaupasta valmiina. yritin kerran hajottaa huhmaressa itse ja sain aikaiseksi helvetinmoisen sotkun)
1 tl suolaa

TÄYTE:

400  g jauhelihaa
1 sipuli
suolaa, mustapippuria
1 tl oreganoa
pieni punainen paprika suikaleina tai säilöttyä ja grillattua paprikaa 2 kpl. Älä käytä säilöttyjä, ellet ole suunnitellut käyttäväsi viikon sisällä loppuja purkista.
2 dl juustoraastetta.

1. Maito kulhoon ja munat sekaan. Vatkaa munat rikki. Lisää jauhot, pähkinät ja suola. Vatkaa sekaisin. Siirrä sivuun. Puolen tunnin vetäytyminen tekee taikinalle hyvää. Sillä aikaa on hyvä nyhrätä muut vaiheet kasaan ja odottaa uunin lämpiäminen.

2. Paista jauheliha ja kuullota silputtu sipuli. Lisää mausteet.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle isolle uunipellille. Paista aluksi 10 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Ota systeemi pois uunista ja levittele täyteaineet pinnalle. Muista myös ne paprikat. Ja lopuksi juustoraaste. Laita vielä 20 minuutiksi uuniin.

Koko juttu vie aikaa noin 30 minuuttia. Ruokajuomaksi Fostersia.

Resepti on itse eteenpäin viritelty versio jossakin lehdessä julkaistusta elimäkeläisen Sakari Lahtisen lähettämästä reseptistä. Ihan hyvä oli Sakarinkin versio, mutta tämä on enempi meidän perheen suun mukainen. Toimii varmasti oikein hyvin kaikilla pizza-täytteillä.

4 kommenttia:

  1. Miten selviät noin vähällä oreganolla? Meillä on pizzapohja nousemassa. Roiskimme ennen uuniin laittoa pizzamaustetta suuresta tölkistä mittaamatta, ja aika paljon...

    VastaaPoista
  2. Kerropas pelmenien teosta, jotta minäkin oppisin. Tarvitaanko siihen jotain erityisiä työkaluja? Entäs ehtisitkö vilkaista Venäjällä, mitä puiset pashamuotit maksavat. Täällä ne maksavat hunajaa.

    VastaaPoista
  3. Makuhan on aina syöjän suussa eli jokainen laittaa mausteita makunsa mukaan. Minä olen pyrkinyt ruuan maustamisessa siihen, että mauste antaisi ruualle lisäarvoa eikä siten, että yksi mauste korvaa kaikkien muiden käytettyjen raaka-aineiden maun.

    Pelmenien tekoon ei välttämättä tarvitse mitään erikoistyökaluja. Itse tosin käytän kaulinta. Kossupullo tai mikä tahansa pyöreä pullo, joita löytyy joka kodista, käy ihan yhtä hyvin. Ja varsinaiset aihiot voi painaa juomalasilla taikinasta ja sitten väkertää käsin kasaan. Itse tosin käytän pelmenirautaa, jolla homma nopeutuu, mutta lopputulos ei ole ihan niin nätin näköinen. Mutta pelmenejä tehdään vähän myöhemmin keväällä. Siihen asti on tyytyminen S-ryhmän pakastealtaista löytyviin Siperian pelmeneihin, joita venäläiset valmistavat Imatralla.

    Myös pašhamuoteista sitten, kun asiasta on jotain kerrottavaa. Pääsiäiseenhän on vielä aikaa.

    VastaaPoista
  4. Tätä täytyy kokeilla heti kun saamme uunin kotiimme.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.