perjantai 15. huhtikuuta 2011

Borsh-keittoa ja kinastelua

Tänään piti olla leppoisa iltapäivä, aikaa tehdä rauhassa kaikki tarpeellinen. Äiskällä oli allasterapiapäivä, ja avustajalle oli luvattu loppupäivä vapaata. Eli minä lähdin jo kahdelta töistä Äiskää uimahallilta hakemaan - henkisesti latautuneena tekemään kaiken ajan kanssa. Ja katin kontit! Päästiin kotiin ja heti Äiskällä hirmuinen halu meikata ja laittaa hiukset hyvin. Yritin selvittää syytä tuloksetta. No tunnin kuluttua oli meikki naamassa, hiukset laitettu ja ylimääräiset ajat käytetty. No, nyt sitten ruuan laittoon, että ehdimme vielä käydä kaupassa. Eikä mitä, Äiskä komentaa kaupungille. Ja vaikka kuinka yritän selittää järjestystä ruuanlaitto, ruokailu, kauppalista ja kaupassa käynti, ei auta. Alkaa mennä huudoksi. Molemmin puolin. Eihän siinä muu auttanut kuin lähteä. Alkoi jo tulla itselle paha mieli, ettei ollut heti myöntynyt. Lähdettiin kaupungille - Äiskä ohjasi suoraan Lidliin. Herkut piti ostaa. Kyllä otti päähän, mutta samalla tuli mahottoman syyllinen olo, että oli riidelty. Olisihan minun pitänyt terveenä ihmisenä osata myöntyä. Mikä hiton kiire tässä valmiissa maailmassa muka on. Borsh-keitto syötiin pari tuntia suunniteltua myöhemmin ja kaupassa ehdin ihan hyvin käymään vähän ennen iltayhdeksää.

Borsh-keitto, kymmenelle (perkules, taas tuli liikaa) - Iskän resepti

1 l vettä
5 perunaa, kuorittuna palasina
1 sipuli, kuorittuna ja silputtuna
1 iso porkkana, kuorittuna ja ohkaseksi viipaloituna semmosiksi tuumaa pitkiksi pätkiksi pätkittynä
380 g etikkapunajuurikuutioita (purkissa nyt sattui olemaan tuon verran, ei ole niin metrilleen)
pieneksi silputtua kaalia (suurin piirtein puolikas pieni kaali)
2 rkl etikkaa
3 isoa valkosipulin kynttä kuorittuna ja viipaloituna
loraus ketsuppia
2 tl suolaa (jos saat jostakin vuorisuolaa, se on parasta keittoihin. Venäläinen ruokasuola nro 1 esim.)
mustapippurirouhetta
3 laakerinlehteä
1 tl persiljaa
1 tl tilliä
9 - 10 kpl a-luokan nakkeja

Vesi kiehumaan ja perunat sekaan. Kuullota sipuli ja porkkana paistinpannulla öljyssä. Kun perunat alkavat olla puolikypsiä, lisää joukkoon sipuli, porkkana, punajuurikuutiot, laakerinlehdet ja etikka kattilaan. Kaalia laita sen verran, että kolmen litran kattilaan jää tilaa vielä nakeille. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 10 minuuttia, pienennä lämpöä ja hauduta pienellä teholla vielä 20 minuuttia. Lisää pätkityt nakit, ruilautus ketsuppia sekä suola, pippuri, persilja ja tilli.  Pöytämausteena tarjoa smetanaa.



Ensimmäisenä päivänä kasvikset ovat napakan tuoreen oloisia. Seuraavana päivä lämmitettynä keittö on parhaimmillaan. Äänin 4 - 0 hyvää. Juniori muuten tuli tänään Petroskoista oppilasvaihdosta kotiin ja toi Iskälle tuliaisena jälkiruokahyydykekeittokirjan.

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia reseptejä! Eksyin tälle sivulle ihan vahingossa kun klikkailin kaikenlaista netissä.

    Itsekin pidän ruokablogia, mutta aika pienessä skaalassa ja kirjoitan aika harvoin.

    Hyvää kokkausviikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Kiva, että olet tykännyt. Joskus sattuu mukaviakin eksymisiä. Pienimuotoisena harrastuksena minäkin tätä olen pyöritellyt. Tämä omaishoitajan arki vaan on tämmöistä aika lailla kotiin sidottua, niin aikani kuluksi aloin harrastamaan ruuanlaittoa. Siitä muille kertominen on osoittautunut vain jollain tavalla sisältöä elämään tuovaksi asiaksi. Kertoilehan, jos jotain kokeilet, että mitä olet tykännyt.

    VastaaPoista
  3. On hyvä, että on jokin harrastus, varsinkin sellainen mitä voi tehdä kotona, kun arkesi on niin kotiin sidottua.

    Kerron kun olen kokeillut!

    Jaksamista arkeen koko perheelle!

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.