lauantai 16. huhtikuuta 2011

Sauerbratenia ja satunnaisia vieraita

Tänään piti olla ruokana insinöörin lohta, mutta aina ei kaikki mene niin kuin suunniteltiin. Nikke on vanha opiskelukaveri. Muutti joku vuosi sitten Saksaan. Soitteli tuossa joku viikko sitten, että olenko kotona, jos tulee puolen kuun paikkeilla käymään. Mihinkäs minä kotoa lähtisin. Pyysin vielä tuomaan jonkin hyvän saksalaisen reseptin mukanaan, niin saadaan sitten yhdessä kokkailla. Viikko sitten Nikke sitten soitti ja komensi minut laittamaan ohjeensa mukaan parin kilon köntin hevosen lihaa marinoitumaan. On kuulemma helppo ruoka. Ei ole niin nuukaa, marinoituuko neljä vuorokautta vai kymmenen. Voidaan tehdä sitten valmiiksi kun hän tulee - ei silloin tiennyt ihan tarkkaa päivää. No eilen sitten tuli, ja minä siirsin insinöörin lohen tuonne pääsiäislauantaille. Tehtiin ihan kunnon ruokaa ja kutsuttiin pari Niken kaveria ja Anki syömään. Yhteensä meitä oli seitsemän, ruoka olisi juuri ja juuri riittänyt kahdeksallekin.

Sauerbraten eli saksalainen hapanpaisti

Ainekset

2 kg lihaa, hevosta, lammasta tai nautaa (alunperin tehty hevosesta, nykyään enimmäkseen naudasta)
0,75 l halpaa punkkua
0,35 l punaviinietikkaa + 0,35 l omenaviinietikkaa (ihan hyvin käy, vaikka laitat vain 0,7 litraa punaviinietikkaa)
1,5 l vettä
3 sipulia kuorittuna ja silputtuna
3 rkl mustapippurirouhetta
3 rkl katajanmarjoja
6 laakerinlehteä
3 tl suolaa
2 rkl neilikkaa
3 rkl muskottikukkaa 










Laita kaikki yllä mainitut ainekset muoviämpäriin, peitä se kannella ja jätä huoneenlämpöön marinoitumaan 4 - 10 vuorokaudeksi. Älä käytä metalliastiaa, sillä marinadi irrottaa metallin aineosia. Ota liha pois marinadista ja kuivaa se ihan kuivaksi. Kuumenna paistinpannu tosi kuumaksi ja paahda lihan pintaa pari minuuttia joka puolelta. Jos haluat voimakassuolaisen paistin, hiero tässä vaiheessa paistin pintaan karkeaa suolaa. Mielestäni tarpeeton toimenpide. Aseta liha uunikulhoon ja lämpömittari paksuimpaan kohtaan. Ja koko komeus uuniin 150 asteeseen noin neljäksi tunniksi. Lampaan liha on kypsää, kun lihan lämpötila on noin 80 astetta. 






Kastike

Paistin liemi
Marinadia
150 g siirappi-inkiväärikakkua (Lebkuchen -pohjainen Früchstückskuchen, jonka Nikke toi Saksasta
pari kourallista rusinoita


Siirappi-inkiväärikakkua valmistetaan Saksassa - kai aika pitkälti tätä tarkoitusta varten, sillä hapanpaisti on sikäläinen kansallisruoka. Niin kauan kun en ole oppinut itse kyseistä kakkua leipomaan, kokeilen hommaa ihan siirappipipareilla tai Venäjältä ostamillani bräniköillä (yhden sortin siirappipipari). Kun paisti on lähes kypsä, kaada uunikulhosta paistista irronnut liemi eri astiaan. Laita kylmään siksi aikaa, että rasva kovettuu pinnalle (ei saata ihan heinäkuussa onnistua). Irrota rasvakerros pois ja kaada jäljelle jäänyt liemi kattilaan. Murenna kakku/piparit sekaan. Kuumenna hämmennellen ja lisää tarvittaessa lihan marinadia, jos pyrkii menemään liian kiinteäksi. Lisää joukkoon pari kourallista ruisinoita. Kuumenna vatkaten niin kauan, kakkukokkareet ovat hajonneet tasaisesti. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Tarjoa lihan kastikkeena.



Perunat

Keitettiin ihan tavallisia kuoriperunoita. Kuoritut olisivat olleet tietysti juhlavampia, mutta säästettiin aikaa.

Rakuunaporkkanat

9 porkkanaa
1 tl rakuunaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
tl kärjellinen vanilja- tai vanilliinisokeria
24 g voita

Kuori porkkanat ja pätki sentin pätkiksi. Keitä melkein kypsiksi vedessä, johon olet lisännyt suolan, sokerin ja vaniljasokerin. Laita vesi talteen, sen voi hyödyntää jossakin muussa ruuanlaitossa. Minä lisään sen huomiseen luostarin pataan. Siirrä porkkananpäkäleet paistinpannulle, ja voi kaveriksi. Lisää rakuuna ja hauduta kymmenisen minuuttia. Voila, ateria on paketissa ja porukka syömään.

Jälkiruuaksi söimme kaupan mämmiä kerman ja sokerin kera.

Ruoka oli hyvää äänin 7 - 1, Äiskän asteikolla kakkosen ja kolmosen välillä. Tulevan viikon ruokalistakin on tehty, mutta tästä tuli niin pitkä juttu, että lisätään lista huomisen luostarin padan yhteyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.