tiistai 26. huhtikuuta 2011

Tortilla de patatas o Espanola - espanjalainen perunamunakas

Meillä käy töissä aina silloin tällöin ulkomaalaisia harjoittelijoita. Toiset touhuavat puhtaasti englanniksi, toiset taas ovat intohimoisia suomen kielen opettelijoita - kuten tämän tarinan Isabel. Kolme kuukautta Suomessa ja tuli jo melko sujuvasti kielellä toimeen. Toki oli vuoden opiskellut kotimaassaan, mutta silti kunnioitettavan sitkeä tyttö. Näissä vaihdokkaissa on sekin mukava puoli, että etenkin naispuolisten kanssa voi vaihtaa reseptejä. Saamapuolelle jää aina joku hyvin perusruokaa oleva uutuus. Ja antopuolelle iloinen mieli ja positiivista Suomi-kuvaa. Tämän reseptin vaihtarina annoin niinkin monimutkaisen jutun kuin karjalanpaistin reseptin. Enemmittä puheitta asiaan, sillä pääsiäisenä notkahtaneen unirytmin muutos oli tänä aamuna aika karu ja luomi alkaa jo painamaan.

Ainekset, neljälle

7 munaa
7 keskikokoista perunaa
iso sipuli
2 tl suolaa
oliiviöljyä (ja kun kyse on espanjalaisesta ruuasta, älä ala lotraamaan niiden rypsiöljyjen kanssa, sanoi Isabel)

Kuori perunat ja pilko palasiksi. Saamani ohje sanoi epämääräisen muotoisiksi ja kokoisiksi, mutta minä veistelin mahdollisimman pieniä ja ohkaisia (semmoisia kuin peruna sipuli seoksessa), jotta valmistuisi nopeammin. Kuumenna reilusti öljyä paistinpannulla. Kaada perunat sekaan. Tarkista, että öljyä on pannulla niin että perunat oikein lilluu kiehuvassa öljyssä. Hämmentele ja vasemmalla kädellä kuori ja pilko sipuli sellaisiksi aika ronskin kokoisiksi palasiksi. Lisää sekaan ja vähennä lämpöä keskiteholle. Sinänsä helppoa, mutta kiinnitä huomiota ajoitukseen, sillä perunoiden ja sipulin pitäisi olla yhtä aikaa kypsiä. Sillä aikaa kun pannu tirisee, vatkaa munat ja suola isohkossa kulhossa. Kun perunat ja sipulit ovat kypsiä, valuta siivilässä niistä irtoava öljy pois. Kaada seos vatkattujen munien joukkoon. Sekoita. Kaada osa öljystä takaisin pannulle, ja muna-peruna-sipuli-seos myös. Vähän voit heittää jotakin vihreää siihen pinnalle, niin tulee kauniimman näköinen. Paista keskiteholla kunnes pintakin alkaa olla hieman jähmettynyt. Käännä lautasen avulla munakas toisin päin. Käännä virta nollille ja kata pöytä. Sitten syömään.


Yksinkertaista perusruokaa. Syötävää äänin 4 - 0, Äiskän asteikolla 3.

6 kommenttia:

  1. [Miettii pitkään ja hartaasti]
    Jos minä hämmennän oikealla ja kuorin sipulia vasemmalla kädellä, niin lopputulos on, että ruuassa on yllättävän monta sormen päätä :)
    JOten täytyy eksittää joku muu tapa :D

    Kuulosti taas kerran niin syötävän hyvältä, että tuota reseptiä täytyy kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Huokaus....jos joskus oppisi oikolukemaan tekstinsä....
    Siinä pitää lukea "Joten täytyy keksiä joku muu tapa :D

    VastaaPoista
  3. No sellaiselta se välillä tällaisesta äkkinäisestä tuntuu, että kädet loppuu kesken. Ja kun ohjeita lukee, niin fiilis on juuri tuo, että tee oikealla tätä ja samaan aikaan vasemmalla tuota.

    Kuule Salix: minulle on ihan tuttua, että joskus menee senat sakaisin, kun en ole saanut riittävästi konfirmaatiota. :=)

    VastaaPoista
  4. Se piti vielä lisätä, että pikkasen pitää tasapainoilla kääntämisen vaatiman kypsyysasteen ja plätyn kuivaksi menon välillä. Mieli tekisi koetella joskus kesäkelillä ulkona heittokääntöä.

    VastaaPoista
  5. Heippa!

    Hauskaa, että perunamunakas valtaa alaa Suomessa, se onkin mainio ruoka!

    Ihastuin tähän erityisesti ollessani itse ”vaihdokkaana” Espanjassa:) Cádizissa tätä myytiin patonginpuolikkaiden välissä. Lisäksi saattoi olla esim. ilmakuivattua kinkkua, juustoa tai tomaattia – on muuten mainio eväsleipä, käy jopa lounaasta! Suomessa olen joskus tehnyt retkievääksi ruisleipien väliin, varsin toimivaa sekin.

    Cádizissa opin myös konstin, jolla perunamunakasta saa helposti tehtyä isolle joukolle esim. illanistujaisiin: otetaan iso vuoka. Öljytään vuoka ja vuorataan se leivinpaperilla (tai vain öljytään, jos ei pelätä tiskiä). Kaadetaan öljyssä kypsennetty sipuli-perunaseos vuokaan ja päälle kananmunaseos. Paistetaan uunissa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tällä systeemillä olemme tehneet munakasta jopa yli 30 hengelle – tosin silloin vuokia on tarvittu kaksi ja munia on mennyt parikymmentä vuokaa kohden. Tietysti tämä toimii myös pienemmässä vuoassa. Itse teen nykyään käytännössä aina näin, koska olen laiska opettelemaan tuota kääntämispuolta...

    Ja muuten, jos tykkää mausteisemmasta, niin tähän sopii todella hyvin valkosipuli ja mustapippurijauhe:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytit tuossa sanoja "valtaa alaa". Olisi tosi mukavaa kuulla, kuinka moni on tätä kokeillut. Minulla ei ole mitään käsitystä ruuan tunnettuudesta Suomessa.

      Käyhän toistekin kommentoimassa.

      Poista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.