lauantai 2. huhtikuuta 2011

Valkosipuliperunoita ja lihapullia

Joskus nuorena aina Ismon kanssa tehtiin meidän pihassa autoremonttia. Korjattiin joko Ismon autoa tai minun. Ja aina oli pakkanen, loskakeli tai vesisade. Tuli häntä erään pakoputken vaihdon yhteydessä sovittua, että sitten kun ollaan rikastuttu, niin ostetaan uudet puvut ja tullaan tänne loskaan piehtaroimaan. Kun ohikulkijat kysyvät, että mistä viiraa, niin kerrotaan, että muistellaan vanhoja hyviä aikoja! Tänään oli sitten varmaan unelmapäivä. Ei tarvinnut ajatella remontteja. Heti aamusta saakka pyykin pesua, ruuan laittoa , siivousta jne. Eli eiköhän sovita niin, että niin miesten kuin naisten hommissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Se kuuluu vain asiaan, että potuttaa, kun näkee puolison sohvalla telkun ääressä kun itsellä on joku projekti menossa. Kyllä se kaveri taas joskus osansa tekee.

No käytiin me Äiskän kanssa jossain välissä kirpparilla. Löytyi uuden veroisia vaatteita nimelliseen hintaan. Ja keittokirja "Ranskalaista talonpoikaisruokaa". Kokeilut taitavat mennä kesän  puolelle. Tänään söimme nopeita valkosipuliperunoita ja uunilihapullia.

.Ainekset, valkosipuliperunat viidelle

8 perunaa
1 sipuli
loraus öljy
3/4 kasvisliemikuutiota 
2,5 dl vettä
1/2 tl mustapippurirouhetta
5 isoa valkosipulin kynttä (ei tarvi teini-ikäisten lasten tänä iltana haaveilla pussailuista)

Kuori ja silppua pieniksi sipuli. Lorauta kattilan pohjalle vähän öljyä ja aloita kuullottaminen. Toisella kädellä sitten kuorit ja viipaloit perunat. Kun sipulit alkavat kuullottumaan, lisää kasviliemikuutio ja vesi. Samoin peruna suikaleet. (Jos tarjoat lihapullia, on tässä kohtaa hyvä sauma pyöritellä pullat kasaan ja laittaa uuniin kypsymään.) Kypsennä pienellä tulella ja hämmennä välillä. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. Lisää kattilaan. Samoin mustapippuri. Kun perunat ovat pehmeitä, on ruoka valmista tarjottavaksi.

Ainekset, uunilihapullat, viidelle

450 g jauhelihaa
muna
2 dl korppujauhoja
2 dl maitoa (tai vettä)
2 tl suolaa
1/2 tl maustepippuria
1 sipuli

Jos tarjoilet yllä mainittujen valkosipuliperunoiden kanssa, kannattaa taikina tehdä ihan ensimmäiseksi valmiiksi. Ei tule ihan niin kiire ja ruokalajit valmistuvat jotakuinkin samalle aterialle. Laita uuni lämpiämään 200 asteiseksi. Kuori ja silppua sipuli pieniksi. Kumoa ainekset kulhoon. Vaivaa kunnolla sekaisin. Anna vetäytyä vähän aikaa. Pyörittele pingispallon kokoisia pullia taikinasta ja asettele pulla leivinpaperin päälle uunipellille. Kun homma on tässä vaiheessa, pitäisi uuninkin olla lämmin. Laita pelti uuniin ja paista pullat kypsäksi. Ensimmäinen kriteeri kypsyyden arvioinnissa on se, että pullat alkavat vähän ruskistua. Jos käytä housuissa vyötä ja henkseleitä yhtä aikaa, niin varmista kypsyyskin vielä halkaisemalla yksi pulla kahtia. Jos sisällä ei näy enää punaista, on lihapulla valmis tarjoiltavaksi.

Juohtui vähän myöhään taas mieleen tuo valokuvan ottaminen!


Hyvää äänin 5 - 0. Äiskän asteikolla 3.

Niin. Tulihan se viikon ruokalistakin tuumailtua:

Lauantai               Valkosipuliperunoita ja lihapullia
Sunnuntai             Tattaria ja nakkistroganoffia
Maanantai            Makaronia ja sinihomejuustokastiketta 1.1
Tiistai                   Aini-rouvan parempi lohikeitto
Keskiviikko         Lihamureka ja makaronia
Torstai                 Lohiperunalaatikko
Perjantai              Possunuudelit

91

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.