keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Venäläinen jauhelihakääretorttu

Pääsiäinen lähestyy, eikä yhtään ole pääsiäismieli. Jotenkin iän myötä nämä kaiken maailman juhlapyhät ovat alkaneet menettää merkitystään. Ei vaan jaksa oikein syttyä. Kaupassa on pitänyt käydä melkein joka päivä, koska aina kun luule kaiken olevan paketissa, niin juohtuu jotakin mieleen, mikä on unohtunut. Tämän päiväinen oivallus oli, että maanantaikin on pyhäpäivä ja kaupat kiinni tai ainakin tyhjiä. Jotakinhan sitä pitää sinnekin suunnitella illan mittaan. Isommin en aikonut pääsiäisperinteitä ruokien puoleen kaivaa esiin. Puhutaan perinteisestä pääsiäislampaasta. Se mikään perinteinen meillä ole. 20 vuotta sitten tuli laajemmin kuvioihin. Lammasta kuitenkin perjantaina. Ja pashaa aioin valutella myös perjantaiksi. Mämmi ostetaan kaupasta. Kerran 15 vuotta sitten yritin tehdä itse sillä seurauksella, että vatsa toimi turhan hyvin seuraavat kaksi päivää. 

Tänään virittelin jauhelihasta ja perunamuussista kääretortun. Resepti on pienestä venäläisestä reseptivihkosesta, vähän viilasin oman näköiseksi - oli alkuperäinen sen verran hankalan oloinen eikä minulla ollut lihamyllyä, jolla keitettyä lihaa jauhaa. Venäjältä muuten löytyy kivoja sellaisia kouluvihkon kokoisia reseptivihkoja, joissa on keskitytty johonkin tiettyyn aihekokonaisuuteen. Ovat oikein käteviä ja soisi tavan yleistyvän meilläkin.

Venäläinen jauhelihakääretorttu viidelle

10 - 12 perunaa
2 dl kahvikermaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa

400 g jauhelihaa
3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
50 g voita

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Murskaa soseeksi ja vatkaa sekaan kerma (käytä omaa järkeä siinä kerman määrässä) ja kananmunan keltuaiset. Säästä valkuainen. Tällä tavalla tehty perunamuussi pursottuu tavanomaista muussia helpommin, jos satut tekemään vaikkapa Walevskan kuhaa, jota Mannerheimkin tykkäsi napostella.

Sillä aikaa kun perunat kiehuvat, kuullota silputtu sipuli ja paista jauheliha. Sekoita ne keskenään ja lisää hienoksi leikattu valkosipuli, suola ja mustapippuri. Sotke vielä kerran.

Levitä perunamuussi leivinpaperille paksuhkoksi levyksi, jonka päälle levität jauhelihasipuliseoksen. Rullaa leivinpaperin avulla kokonaisuus kääretortuksi. Nosta varovasti leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Voitele pinta munanvalkuaisella. Paista 200 asteisessa uunissa puoli tuntia.


Sulata voi ja kaada voisula valmiin tortun päälle. Tarjoile. Keksi itse lisäkkeet, me syötiin ihan semmoisenaan. 

Hyvää äänin 5 - 0, Äiskän asteikolla 3.

8 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kokeilla ens viikolla kun tytär tulee pienen vauvansa kanssa käymään ja itse olen vapaalla (vauvan takia....siis täytyyhän mummin pitää pienokaiselle seuraa)
    Ja varmasti täältä lainataan muitakin ohjeita ensviikolla kun ollaan kotosalla...mm. se broilerin tasku on makoisa kuuloinen ja on broilerin filettä 2 kg pakkasessa.
    Anne

    Tacka o pockar näistä recepteistä

    VastaaPoista
  2. Vauvat on ihan mahtavia. Saa paapoa sen aikaa kun nätisti jokeltavat ja sitten tyrkätä vanhempiensa syliin kun alkavat rääkyä. Minäkin olen ollut viimeiset kolme ja puoli vuotta isoisä tai niin kuin meillä Etelä-Karjalassa sanottiin Ukko. Mummi voisi kokeilla tarjota sille pienokaiselle vaikkapa ugalia itse sopivaksi katsomallaan kastikkeella. Ugali on sellainen mukavan miedon makuinen, että heti ensi kertaa maistaessani tuli mieleen, että pienet lapset varmasti tykkäisivät. Kokeile ihmeessä. Muista kuitenkin, että maissijauho ja maissisuuruste (-tärkkelys) ovat eri asioita.

    VastaaPoista
  3. Heippa taas
    Vaan luulenpa että tämän vauvan ruokinnan jätän vielä tyttärelleni ja yritän ruokkia tyttöäni herkuilla joita näiltä sivuilta löytyy (meinaan että baby on niin pieni että se on äidin-maito vielä joka on se pääasiallinen ruoka pikku-pojulle)
    Mutta heti maanataiksi tilattiin meillä tätä venäläistä rullaa ja mikäs siinä kun yö-rupeama on takanapäin eli 6 yötä 7 on tehty. Ja kun ruoka tavarat on jo pakkasessa valmiina niin eikun hihat heilumaan kun on kunnon receptit ja niistä kiitokset.
    Ja luulenpa että saan vävypojalle näyttää englantilaiset receptit niin hän saa sitten valita mieluisen ruoka-lajin mitä anoppi/appikukko sitten laittavat

    Vointeja sinne
    Anne

    VastaaPoista
  4. Tsemppiä vaan mummille. Eihän noita englantilaisia reseptejä taida montaa olla, mutta Beckhamin lihapiirasta voin suositella. Meillä karjalanpaisti (lihaa 700 g) riittää kahdeksi päiväksi neljästään ja tähteistä saa tehdä vielä peruna-lihakeiton. Samat karjalanpaistilihat Beckhamin piiraassa menivät yhdellä aterialla. On toki vähän työläs tehdä, vaan mitäpä sitä ei tekisi, jos on mieleinen vävypoika.

    VastaaPoista
  5. Täytyypä kans kokeilla toi Beckhamin piiras jos vaikka kattovat jääkiekkoa samaan aikaan niin v armasti menee suuhun (riski on otta naapuri tulee kanssa ja sit se haluaa niitä runebergin torttuja suomalasesta makkarasta)
    Monta hauskaa hetkeä on sun recepteillä koettu ja itse pääsee helpommalla kun sulta ne täälltä lainaa ja kehut tietysti tulee ruoan laittajalle, ja vielä ei ole jäännyt yli yhtään eli koira parka joutuu syömään kuivaruokaansa vaikka kuinka kerjää makupaloja.

    Jaa --- ei muuta kun duuniin, 3 yötä edessä ja sitten viikon loma tyttären ja pikkutenavan kanssa.
    Vointeja sinne
    Anne

    VastaaPoista
  6. Osta pojille kaljaa lätkämatsiin äläkä turhan isoja ruokahommia touhua. Duvel sattuu tulipa sitten voitto tai tappio. Korillinen kahteen mieheen matsia kohti hyvä.

    Hauskaa on ollut minullakin näitä reseptejä kokeillessa, etsiessä ja blogiin kirjoittaessa. Kivaa että olet kokeillut.

    Kuulostaa nuo työvuorosi ihan hoitoalalta.

    VastaaPoista
  7. Tämän ohjeen löysi moni Vaasan ilmaislehtiä lukeva MEGAsta tällä viikolla (viikko 45)
    Hyvältä tuo kuullostaa, siks piti googlettaa.. ja saipa vähän hahmotusta kuvan kanssa. =)

    VastaaPoista
  8. Hyvältä myös maistui. Lisäksi syöjälle helppoa: kaikki samassa, niin lihat kuin perunatkin.

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.