perjantai 16. marraskuuta 2012

Duvel

Sain viime vuonna joululahjaksi vanhimmalta pojaltamme kirjan Duvel ála carte (Stefaan Daeninck, 2009). Harrastan belgialaisia oluita, joten Duvel oli oluena entuudestaan tuttu. Alkosta sitä olin usein ostellut. Kirja oli täynnään reseptejä, joissa käytetään Duvel-olutta. Reseptien testaaminen venähti kuitenkin toukokuulle, ja kun silloin menin Alkoon, kuulin oluen poistuneen Alkon valikoimista kokonaan. Tänään sitten menin ostamaan valkoviiniä ensiviikon kalapataa varten. En ehtinyt kuin ovesta sisään, kun yksi vanhemmista myyjistä kuuli ääneni ja kiikutti Duvel-pulloa: Nyt sitä taas saa! Eli jouluksi oli taas tullut vanha tuttu valikoimiin. Pitihän sitä muutama pullo ostaa, eivätkä ne menneet vielä ruuanlaittoon vaan ruuanlaitossa. Niinpä pitemmittä puheitta mennään asiaan, ettei tule sanottua mitään harkitsematonta. Tänään söimme uunikaurapuuroa, joka onkin jo esitelty. Iltapäivän ja illan mittan keittelin kuitenkin vastaisuuden varalle 

lihalientä
(lähde: Lehmusoksa & Lehmusoksa: Venäjän keittiö, Gummerus)

noin 600 g sianpotkaa
noin 800 g naudan kylkeä tai rintaa
n. 2 l vettä
n. 150 g selleriä
n. 150 g palsternakkaa
3 porkkanaa
1 sipuli kuorineen
2 sipulia kuorittuna
1 rkl voita
1 purjo
2 valkosipulin kynttä kuorineen
10 kokonaista pippuria
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
1 rkl kuivattua persiljaa
2 tl suolaa

Laita lihat kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä ihan pienellä tulella varttitunti. Poista kertynyt vaahto.

Pese porkkanat puhtaaksi ja pilko isoiksi palasiksi. Kuori kaksi sipulia ja pilko palasiksi. Ruskista sipulit ja porkkanapalat voissa pannulla. Kuori palsternakka ja selleri ja paloittele ne. Pane kattilaan, samoin kokonainen sipuli kuorineen, kuin myös valkosipulin kynnet. Pane kaikki ainekset kattilaan, myös ruskistetut porkkanat ja sipulit.  Peitä kattila kannella ja hauduta hyvin pienellä tulella 4 - 5 tuntia. Liemi saa vain juuri ja juuri poreilla. 

Kaada liemi siivilän läpi. Pakasta puolen litran astioihin ja käytä tarpeen tullen. Erottele lihat luista ja käytä ne ja juurekset lihapiiraan valmistukseen. Ylihuomenna tehdään Iskän  keittiössä lihapiiraita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.