sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Hunajaista ruokaa

Äiskän eksä nuoruusvuosilta kävi. Tuliaiset mukanaan niin kuin aina. Kuten tuossa toissa keväänä kertoilinkin, hän kasvattaa mehiläisiä. Niinpä tuliaisinakin oli herkullista hunajaa. Tämä tuttavuus on saanut minutkin seuraamaan hunajatuotannon käänteitä varmaan enemmän, mitä muutoin olisi tullut tehtyä. Erityisesti Venäjällä liikkuessani olen törmännyt kymmeniin erilaisiin hunajalajikkeisiin. Esimerkiksi akaasiasta tai lehmuksesta kerätystä medestä syntyy mieto ja kuumentamattakin melko juokseva vaalea hunaja. Lempiviljastani tattarista syntyy taas hyvin voimakkaan makuinen, mutta kova hunaja. Eli hunajaa on hyvin monenlaista. Voisi kuvitella toisten lajikkeiden sopivan paremmin esimerkiksi leivonnaisten tai jälkiruokien tekoon. Ja toiset taasen soveltuisivat paremmin suolaisten pääruokien joukkoon. Onhan oluttakin trappistia, bockia, lageria, porteria ja niin edelleen. Miksiköhän hunajaa sitten myydään pääasiassa vain hunajana?

Meillä syötiin tänään omenapuun kukista alkunsa saaneella hunajalla maustettuja

Hunajaisia uunijuureksia
(Lähde: Maa- ja metsätalousministeriön ja Mehiläishoitajien rahoittama Elämäniloa hunajasta -vihkonen. Vähän muokkasin)

4 porkkanaa
4 naurista
1/2 purjoa
200 g palsternakkaa
2 sipulia
öljyä
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
4 isoa ruokalusikallista hunajaa

Kuori juurekset ja lohko ne kuutioiksi. Pana kuutiot öljyllä voideltuun uunivuokaan. Lisää joukkoon suola ja valkopippuri. Kuumenna hunaja mikrossa juoksevaksi, hunajaa pitäisi olla sellainen 1 - 1,5 desilitraa juoksevaksi kuumennettuna. Kaada hunajakin vuokaan. Sekoita hyvin. Hauduta 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. (Minä laitoin 200 asteiseen puu-uuniin ja annoin olla puolitoista tuntia. Lopussa oli Kerman saven uunissa lämpöä 100 astetta.) Kerran hauduttelun aikana kannattaa ottaa vuoka pois uunista ja käännellä juureksia. Tarjoile liha- tai kalaruuan lisäkkeenä. Tai pannulla paistettujen nakkimakkaran pätkien kera, niin kuin me teimme.

Hyvää äänin 4 - 0. Äiskä rankeerasi kolmannen luokan ruuaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.