lauantai 5. marraskuuta 2016

Kauheaa kalaruokaa

En pidä Halloweenistä. Olen Kekri-mies. Mutta Marin kaverin Empun kanssa keksimme nauttia todellista Halloween-ruokaa, ruotsalaisia hapansilakoita, joita kumpikaan ei ollut aiemmin maistanut. Kuulemma vain karaistuneimmat exctreme-ruokailijat syövät hapansilakoita suoraan purkista. Me olemme nyt sitten karaistuneita!


Epäilin jo ennakkoon, ettei tuo olut riitä pahan maun huuhtomiseen. Siksi hyödynsin sen tosiasian, että kaupassa oli todella hyvä kurpitsatarjonta viime viikolla. Niinpä keitin silakoiden jälkiruuaksi

Kana-kurpitsakeittoa

1 keskikokoinen kurpitsa
2 hapahkoa omenaa
4 valkosipulin kynttä
3 keskikokoista perunaa
1 porkkana
1 litra kanalientä
1 sellerinvarsi tai pala juuriselleriä
1 rkl persiljaa ja tai nippu tuoretta
400 - 500 g broilerinlihaa
1 rkl ketsuppia
1 tl suolaa
2 tl currya
1 rkl basilikaa

Keitä litra kanalientä ja kiehauta kanapalat liemessä. Nosta lihat erilleen.

Kuori ja pilko kurpitsa noin 2x2x5 cm kuutioiksi ja levittele uunipellille leivinpaperin päälle. Tee samoin omenoille. Kuori sekaan vielä valkosipulin kynnet. Paista uunissa 200 asteessa kunnes kurpitsa alkaa pehmenemään.

Pilko perunat ja porkkana ja keitä ne pienessä määrässä kanalientä. Lisää loppuvaiheessa selleri ja persilja. Kun kaikki ovat pehmeitä, ota lihamylly esiin. Jauha lihamyllyllä ensin keitetyt kanapalat ja sitten kaikki kasvikset pienimmällä reikäkoolla. Lisää joukkoon ketsuppi, suola, curry ja basilika. Kaada vielä kaikki kanaliemi samaan astiaan ja soseuta loppuun sauvasekoittimella.

Kiehauta vielä kerran ja tarjoile parmesanraasteen ja krutonkien kera. Hyvää äänin 3-1. Äiskän asteikolla kolmannen luokan ruokaa. Kuvaa ei kukaan muistanut ottaa. Sen verran tohkeissaan oltiin noista silakoista.


2 kommenttia:

  1. Voi teitä! Kiva video!

    Olisitte syöneet oikeaoppisesti, niin olisi ollut parempaa! :)

    Olen katsonut pari kolme amerikkalaista videota hapansilakan syömisestä, siinä oksennettiin oikein urakalla!

    Näin meillä syötiin hapansilakkaa, kun asuin Ruotsissa; vaaleaa ohutleipää, joko pehmeää tai kovaa (ne voidellaan voilla), leivän päälle punasipulia renkaina tai silputtuna, keitettyä Lapin puikulaperunaa (mandelpotatis Ruotsissa) pieninä paloina. Lisäksi voi laittaa kermaviiliä tai smetanaa maun laimentamiseksi. Sitten vielä pieni määrä fileitä, leipä taitetaan ”klämmaksi” ja syödään.

    Huoneenlämpöinen hapansilakkapurkki avataan ulkona, mielellään veden alla, ja siitä otetaan fileet eri astiaan.

    On muuten oikeasti hyvää! Jos syö liikaa hapansilakkafileitä, voi tulla vatsa/kaasuvaivoja, minulle on käynyt niin muutaman kerran, joten olen varovainen siinä fileiden määrässä.

    Juomaksi meillä oli tarjolla Norrlands akvavit snapsiksi, lisäksi olutta ja kuivaa sherryä! Täysmaito on kyllä paras juoma hapansilakan kanssa, ja sitten syönnin jälkeen nämä alkoholipitoiset.

    Ruotsissa asuessani hapansilakkajuhlat olivat jokakesäinen perinne kolmantena torstaina elokuussa.

    Hauska yksityiskohta Ruotsin hapansilakasta on se, että vuoteen 1998 Ruotsissa oli laki hapansilakkapremiääristä.

    Hapansilakkaa sai alkaa myymään vähittäiskaupassa aikaisintaan kolmantena torstaina elokuussa sinä vuonna, kun hapansilakka oli valmistettu.

    VastaaPoista
  2. Voi miten kiva video! Minä en ole maistanu tuota herkkua, enkä taida ihan heti vielä kokeillakaan. :D

    VastaaPoista

Kommentoi ees Iskän mieliks!
Robottien häiritsevän toiminnan takia kommentointia on valitettavasti tiukennettu.